WORKSHOPS SCHILDEREN OF TEKENEN OP LOCATIE BIJ CAST-ART
Elk jaar van april tot en met juni geeft Cast-Art schilderworkhops op locatie in regio Westland.
De laatste schilderworkshop, in juni 2024, is nu geweest. Volgend voorjaar 2025 wordt een nieuwe reeks worskhops op locatie georganiseerd.
Schilder- en tekenworkshops op locatie in Westland 2024
Het is ook mogelijk een workshops op aanvraag te organiseren
Schilderworkshop op vastleggen buiten het vaste programma, via het contactformulier
There is nothing ugly;
I never saw an ugly thing in my life: for let the form of an object be what it may, — light, shade, and perspective will always make it beautiful.
Quoted in C. R. Leslie, Memoirs of the Life of John Constable, Composed Chiefly of His Letters (1843), (Phaidon, London, 1951), p. 280
WORKSHOPS BIJ CAST-ART OP AANVRAAG
Workshops voor groepen door Carel Steijn, kunstschilder die al vele jaren ervaring heeft en al vanaf 2006 schilderworkshops geeft.
Tarief workshop
Prijs € 30,00 per persoon inclusief materiaal of
prijs € 65 per uur als voor materiaal en ruimte gezorgd is.
Factuur vrijgesteld van OB o.g.v. artikel 25 Wet OB.
Een sessie duurt ongeveer 2½ uur.
Locatie in overleg.
Inschrijven of informatie
Werkwijzen en materiaal
Er is keus uit 3 methoden.
Bij methode 1 en 2 wordt gewerkt met een beperkt palet kleuren acrylverf. Alle deelnemers krijgen dezelfde set verf en kwasten en allen een doek of allen een ander materiaal. Thema en werkwijze worden van te voren in overleg vastgesteld en bij methode 1 en 2 en zo gekozen dat de deelnemers op een of ander manier met elkaar moeten samenwerken en toch een eigen werk kunnen maken.
Bij methode 3 wordt gewerkt vanuit een idee van de deelnemer zelf.
Methode 1
Uit een set voorbeelden, foto’s of schilderijen, kiest de deelnemer een onderwerp, bijvoorbeeld een detail van een afbeelding of iets wat zelf bedacht wordt en past binnen het thema. Aan het eind van de sessie worden de werken bij elkaar gelegd en het resultaat is een nieuw schilderij dat klopt qua kleur en sfeer.
voorbeeld methode 1
Methode 2
Een kopie op papier van een bestaand beroemd schilderij of ets wordt in stukken geknipt. Elke deelnemer schildert op een klein doek 1 uitgenipt deel. De schilders moeten tijdens de sessie ervoor zorgen dat de werken op elkaar aansluiten. Hierdoor moeten zij met elkaar samen werken. Een leuke manier om er voor te zorgen dat mensen met elkaar iets tot standbrengen. Aan het eind van de sessie worden de werken bij elkaar gelegd en het resultaat is verrassend.
voorbeeld methode 2
Methode 3
Bij deze methode wordt gewerkt vanuit een idee van de deelnemer zelf.
De basisaanpak van een schilderij is altijd als volgt:
- Achtergrond schilderen
- Schets maken met dunne kwast en verf
- Schilderen (Het hele doek evt.ander materiaal, ook de zijkant)
- Licht en donker (belangrijkste deel) en verder veel tips.
Eigen manier van schilderen wordt aangemoedigd.
Voorbeeld methode 1
Workshops in opdracht van Dario Fo uitgevoerd in het kader van het project Kromme Jongens musical. De workshop thema’s hadden betrekking op het Westland : oogst, landschap, gereedschap, product, zaden, kassen, strand en zee, wortels en grond, oud Westland en gereedschap. De workshops werden gegeven aan o.a. een distributiecentrum voor trostomaten Prominent, serviceclubs, rotaryclubs, de gemeenteraad en de cast van de musical “Kromme Jongens”. Elke groep kreeg de opdracht om uit een 1 van te voren afgesproken thema een onderwerp of deel ervan te schilderen op de achterkant van met gesso en sienna bewerkte achterkant van een tomatenkistjes. Voor elk thema was een beperkt kleurenpalet beschikbaar. De kistjes werden in clusters van 28 of 30 tentoongesteld in de foyer van de ruimte waar de musical werd opgevoerd.
Foto Emy Barendse
naar boven
Foto Els Hoonhout
naar boven
Ander voorbeeld: Workshop voor personeel, t.g.v. 20 jarig bestaan Diemel Groenvoorzieningen
naar boven
Voorbeeld methode 2
Workshop in opdracht van Dario Fo in het kader van het project "Introductiedagen voor scholen". Het thema van de workshop betrof Delft in het Rembrandt jaar. Een kopie van een ets van Rembrandt, " Het bruggetje van Six", werd in 20 stukken geknipt. Iedere deelnemer moest op een vierkant doek 1 van de delen schilderen met blauw en wit.
De workshop werd gegeven aan eerstejaars studenten in de eerste schoolweek op een school in Delft waar ICT opleidingen gegeven worden. Het eindresultaat was een Rembrandt in de vorm van een Delfts blauw tegelwerk.
Foto Els Hoonhout
naar boven
Foto Els Hoonhout
naar boven